مستطيل شيشه اي تالار دوشنبه 22 خرداد
با اتمام ساعات معاملات روز دوشنبه 90.03.23 شاخص بازار اول ( تالار اصلي ) با 147 واحد افزایش به رقم 21586 واحد رسيد . عکس این وضعيت را در شاخص بازار دوم (تالار فرعي) شاهد هستيم بطوريكه شاخص تالار فرعي در اين روز با ثبت 250 واحد کاهش عدد 29196 واحد را تجربه كرد. شاخص كل نيز در روز جاري با 115 واحد افزایش به رقم 25237 واحد رسيد.
گفتني است ارزش كل معاملات اين روز به رقم 1072 میلیارد ریال رسید.
همچنین در این روز ملی صنایع مس ایران با 66 واحد افزایش شاخص ، بیشترین تاثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل مپنا با 16 واحد کاهش ، بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص داشت.
در کنار حساسیت شدید بازار سهام به ریسک سیاسی فعلی ، امروز معامله گران شاهد تحرک برخی حقوقی های بزرگ برای حمایت از سهم های پرپتانسیل و ارزنده بودند .
بنابر گزارش بورس نیوز بازار داد و ستد سهام طی روز جاری در حالی با واکنش مثبت خریداران روبرو شد که از لحاظ ریسک های سیستماتیک گوناگون به شدت رفتار سرمایه گذاران تحت الشعاع قرار گرفته و حرکت آنها را توأم با بیم و امید همراه ساخته است .
اهالی تالار معتقدند آنچه از نوع حرکت و فعالیت سهامداران بر می آید بیشتر ناشی از نا اطمینانی و ابهام در مورد اینکه فردا چه اتفاق جدیدی رخ خواهد داد ناشی شده است . از همین رو فعالان بازار ترجیح می دهند با دستیابی به اندک بازدهی کوچکی در یکی دو روز بلافاصه دارایی خود را نقد و سپس در موقعیتی دیگر پس از شناسایی سهم های دارای حامی و اخبار مثبت در کف قیمت سهام وارد معاملات آن سهام شوند . رویه ای که در نهایت منجر به نوسانات شاخص می شود .
در اینجا باید به نکته جالبی نیز توجه نمود . با نگاهی به آمار شاخص های منتخب بازار سهام می توان دریافت که از اول خرداد ماه سال جاری تاکنون اکثر سهامداران برنامه خود را بر فروش سهام شرکت های حاضر در بازار دوم متمرکز کرده اند .
بنابر آمار و ارقام موجود شاخص بازار دوم از پایان اردیبهشت ماه اخیر تا امروز بیش از سه هزار و 130 واحد کاهش داشته بطوریکه در این مدت تنها طی دو روز این شاخص در مدار مثبت قرار گرفته است .
این در حالی است که شاخص بازار اول طی مدت مذکور تنها 525 واحد افت را تجربه نموده و در عین حال 7 روز با روندی مثبت روبرو بوده است . این فرآیند نشان می دهد فعالان بازار با اعتقاد به سودآوری و وضعیت بنیادین و تکنیکال شرکت های بزرگ ترجیح می دهند تا سهم هایی که از این نظر چندان موقعیت قابل اعتماد و مطلوبی ندارند را واگذار کنند .
در بازار سهام امروز صنعت فلزات اساسی و پتروشیمی های بورس همچنان جلو دار و یاری دهنده نماگر بازار در حرکت روبه مثبت آن بودند .
پتروشیمی خارک و پردیس به سبب افزایش قیمت جهانی نفت و از طرفی افزایش نرخ مرجع ارز از سوی بانک مرکزی و از سوی دیگر دوقلوهای سنگ آهنی و هلدینگ های آنها به دلیل اخبار ضد و نقیضی مانند پذیرش سنگ آهن در بورس کالا با اقبال فزاینده معامله گران روبرو بودند .
اهالی تالار با تصدیق چشم انداز روشن پتروشیمی ها معتقدند در گروه معدنی ها اگر چه اخبار پذیرش محصولات این دو شرکت در بورس کالا تکذیب شد اما با توجه به وضعیت بنیادین مناسب و از طرفی افزایش سرمایه مناسب برای اجرای طرح های توسعه ای جدید می توانند گزینه خوبی برای سرمایه گذاران بلند مدت که نمی خواهند در فضای پر ریسک کنونی بازار متضرر شوند باشند.
از طرفی شرکت ملی صنایع مس ایران نیز برنامه افزایش سرمایه 200 درصدی از محل سود انباشته و مطالبات حال شده سهامداران را در برنامه دارد که گفته می شود طی برگزاری مجمع عادی سالیانه آن مطرح خواهد شد .
در نماد سرمایه گذاری توسعه ملی نیز با افزایش تقاضای سهام روبرو هستیم اهالی تالار معتقدند برگشت ذخایر بالای این شرکت به حساب ها و بحث واگذاری بلوک شفا دارو در نیمه اول امسال می تواند معاملات در این نماد را مورد توجه قرار دهد .
در گروه خودرویی بورس نیز همچنان افت شدید قیمت سهام را شاهد هستیم . هر چند سایه برخی ریسک های سیاسی بر این گروه باعث افول نقش آنها به عنوان صنایع پیشرو بازار شده اما به نظر می رسد با توجه به روند کاهش نرخ ها و رسیدن به کف قیمت مورد انتظار به احتمال زیاد با امواج مثبت قیمتی طی روزهای آینده روبرو شوند .
اهالی تالار با اشاره به نماد شرکت سرمایه گذاری سایپا بر استحکام بنیادین این سهم صحه گذاشته اما معتقدند برخی موضع گیری های سیاسی و طرح مبحث تحقیق و تفحص فعلاً این شرکت را از هرگونه تحرک برای راهبری وحمایت از سهم های موجود در پرتفوی خود محروم ساخته است .
خبر کاهش فوری نرخ دلار و یورو در 24 ساعت آینده از سوی رییس کل بانک مرکزی نیز باعث شد تا معامله گران قرارداد های آتی سکه طلا با عجله اقدام به بستن موقعیت های خرید برای جلوگیری از به اصطلاح کال مارجین شدن در این بازار کنند .
نکته ای که باید مدنظر قرارداد اقدام شرکت های مختلف بورسی برای افزایش سرمایه های گوناگون است . بنابر تئوری های مالی افزایش سرمایه باید برابر و بالاتر از نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذار باشد به عبارتی بهتر شرکت با افزایش سرمایه اقدام به اجرای طرح های توسعه ای و سودآوری و نیز اشتغال نیروی بیکار جامعه می کند حال آنکه افزایش تورم ، رشد نرخ ارز و کاهش نرخ بهره بانکی و غیره باعث شده تا عملاً شرکت هایی که قادر به پرداخت پول نقد به سهامدار خود در مجمع نیستند اقدام به افزایش سرمایه کنند.
در کلیت بازار نیز وجود ریسک های سیستماتیکی همچون انتخابات آتی مجلس ، احتمال تحریم های بیشتر ، عدم تمایل برای حضور در بازار از سوی صاحبان نقدینگی سرگردان ، ابهام در ادغام وزارتخانه های کلیدی همچون وزارت نفت و از همه مهمتر اعلام آمار جدید از نرخ تورم و از سویی دیگر خروج بالای نقدینگی از بازار باعث شده تا نسبت متوسط قیمت به درآمدی بازار سهام کاهش و به عبارتی بهتر نیرویی برای بالارفتن قیمت سهام شرکت ها فعلاً وجود نداشته باشد.